Με φόντο το ηρωικό “ΟΧΙ”, πραγματοποιήθηκε ο “1ος Δρόμος της Νίκης”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Αφιερωμένος στη μνήμη των ηρώων του έπους του 1940 ήταν ο «1ος Δρόμος της Νίκης» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Οκτώβρη, στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2018». Ο αγώνας, τον οποίο  διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου, με την τεχνική υποστήριξη της “MY ADVENTURE”, περιελάμβανε δύο διαδρομές των 13km και 6km και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο λόγω της σημαντικής συμμετοχής αθλητών όσο και λόγω της άριστης διοργάνωσης!

Σημείο εκκίνησης και τερματισμού των δύο αγώνων ήταν οι πρόποδες του ιστορικού μνημείου “ΜΑΧΗΤΗΣ”, απέναντι από την πλαγιά του Προφήτη Ηλία όπου είναι γραμμένο το ΟΧΙ, θυμίζοντας σε όλους τους δρομείς αλλά και τους επισκέπτες, ότι εκεί γράφτηκαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας.

Οι 200 περίπου αθλητές που έλαβαν μέρος στον “Δρόμο της Νίκης”, διήλθαν από ιστορικούς χώρους, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την περιοχή όπου εκτυλίχθηκαν οι νικηφόροι αγώνες των Ελλήνων, στο Έπος του ’40.

Μετά από έναν δυνατό αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή, πρώτος έκοψε το νήμα του τερματισμού στον “1ο Δρόμο τη Νίκης”, ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης, αθλητής της Fifth Element Running Team με χρόνο 0:43:46″. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Αλέξανδρος Μπενέκος (Α.Γ.Σ.Ι.) με χρόνο 0:47:27″ και στην 3η θέση ο Κων/νος Χουβαρδάς (LEVELONE1 IOANNINA) με χρόνο 0:48:58″.

Δυναμική ήταν στον ίδιο αγώνα και η συμμετοχή των γυναικών, με την Δήμητρα Ανδρούτσου να τερματίζει πρώτη σε 0:54:26″. Τη 2η θέση κατέκτησε η Λαμπρινή Ντούτση με χρόνο 0:59:58 ενώ στην 3η θέση ήταν η Γεωργία Σιώζιου με χρόνο 1:00:28″.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”10683,10685,10684,10686,10687,10688″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Στον αγώνα των 6km, οι αθλητές και οι αθλήτριες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ αξίζει να αναφέρουμε την μεγάλη  συμμετοχή αθλητών ηλικίας κάτω των 18 ετών οι οποίοι έτρεξαν με ενθουσιασμό μέχρι τον τερματισμό. Νικητής του αγώνα ήταν ο Αναστάσιος Αρώνης με χρόνο 0:22:46″, ενώ 2ος τερμάτισε ο Εμμανουήλ Νάτσιας (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ) με χρόνο 0:24:10″. Στην 3η θέση με πολύ μικρή διαφορά τερμάτισε ο  Οδυσσέας Κουκέσης (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ) με χρόνο 0:24:32″.

Στην κατηγορία γυναικών, 1η τερμάτισε η Δήμητρα Τσαλοκώστα με χρόνο 0:24:45″, 2η ήταν η Βάγια Τσαλοκώστα με χρόνο 0:29:11 και 3η  Αλεξάνδρα Ασλανίδου με χρόνο 0:31:51″.

Η απονομή των επάθλων έγινε στο Μνημείο του “ΜΑΧΗΤΗ” με φόντο τον επιβλητικό ανδριάντα του πολεμιστή στρατιώτη του 1940, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε για του πεσόντες στρατιώτες στα πεδία των μαχών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν την εκκίνηση των αγώνων, άνδρες του Τάγματος Εθνοφυλακής Καλπακίου πραγματοποίησαν επετειακή πορεία στην διαδρομή των 6km, προς τιμήν των ηρώων πεσόντων στην ιστορική Μάχη του Καλπακίου.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου  κ. Κων/νος Καψάλης, απευθυνόμενος στους αθλητές και τους επισκέπτες, τόνισε τη σπουδαιότητα του αγώνα που γίνεται για πρώτη φορά και έχει ως στόχο να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο αναδεικνύοντας την ιστορικότητα της περιοχής του Καλπακίου, η οποία έχει συνδεθεί με τους νικηφόρους αγώνες των Ελλήνων κατά το έπος του ’40. “Ο σημερινός αγώνας είναι ένα «μνημόσυνο» για όσους χάθηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Τα χώματα που πατούμε είναι ιερά και οι διαδρομές έχουν το «βάρος» της ιστορίας ώστε οι αθλητές να γνωρίσουν πτυχές της ιστορίας μας» δήλωσε ο κ. Καψάλης ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέδραμαν στην πραγματοποίηση του αγώνα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]